Alles wat je aandacht geeft groeit. Dat geldt ook voor je eetkeuzes. Maak je goede keuzes en wordt je lichaam (en geest) daar blij van? Of kies je voor de snelle, vaak minder gezonde hap en merk je dat je je best moe voelt en blijf je maar zoeken in de kast of er nog meer te eten is? En dat komt je lijf weer niet ten goede. Dan kun je vervolgens op dieet gaan.
Maar diëten of veranderingen in je leefstijl doorvoeren, voelen voor veel mensen als: “Dan mag ik geen lekkers meer.” Wanneer jij alleen maar denkt aan wat je níet meer mag, wil je juíst datgene wat je voor jezelf verboden hebt. Het gaat in je hoofd rondspoken. Net als dat je vooral niet aan chocola moet denken. Wat gebeurt er dan? Je denkt er niet alleen aan, je ziet de reep chocola voor je en in gedachten kun je de smaak al naar voren halen. Misschien denk je nu wel: “En bedankt! Nu zit die reep chocola in mijn hoofd.” Lees dan vooral even verder.
Mindset
Het is heel makkelijk gezegd, maar het zit vooral in je hoofd. Daar maak je de keuzes. Of ze nu goed zijn of minder goed. Dat geldt ook voor de doelen die je stelt. Als je voor jezelf een doel stelt, benader dit dan positief. Op een manier die voor jou haalbaar is en waar jij je goed bij voelt. Want wanneer jij jezelf niet mooi vindt of jij kunt niet afvallen, dan is de kans groot dat dit zo blijft, toch? Immers, wat je aandacht geeft groeit.
Wat als je dit patroon eens zou doorbreken en gaat kijken naar wat wél mooi aan jou is (er is altijd wel iets te vinden) of dat je in je hoofd prent dat ook jíj dit keer gewoon af gaat vallen… Wat is dan het ergste dat je kan overkomen? Niets! Dus waarom zou je het nu niet een keer op deze manier proberen? De andere manier werkte immers niet, negatief of niet goed genoeg. Het is daarnaast ook zoveel fijner als je zaken positief kunt benaderen.
Lekkers
Je vindt misschien wel dat wanneer je op dieet gaat, dat je geen lekkers meer mag eten. Maar is dat ook zo? Wat zou je ervan zeggen om het hele dieet aan de kant te zetten en te gaan kijken naar wat je kunt verbeteren binnen je huidige eetpatroon. Want… wat je aandacht geeft groeit. En op die manier kan het deel uit gaan maken van je vernieuwde leefstijl en je komt steeds dichter bij je doel. Dus kijk naar wat wél kan:
Ga niet op dieet Allereerst vind ik het in de meeste gevallen geen goed idee dat je op dieet gaat. Je kunt veel beter kiezen voor een blijvende leefstijlverandering. Dus liever maaltijden van verse en onbewerkte producten die goed vullen en je ook voorzien van de nodige voedingsstoffen en vezels.
Zondig af en toe Weet je dat je af en toe best nog wel wat kunt snoepen? Want ook dat hoort bij een gezonde leefstijl.
Betekenis lekkers Wat betekent ‘lekkers’ voor jou? Is dat iets van eten en dan zoet of juist iets hartigs? Is dat patat, pizza, uit eten of een keertje een gebakje? En is dat per definitie iets ongezonds? Kan het ook vers fruit zijn of een handje ongezouten noten?
Waar geef jij aandacht aan en hoe verander je?
Maak eens een lijstje van wat je lekker vindt en wat ook nog eens gezond is. Als rasechte zoetekauw heb ik geleerd om te genieten van het zoete van bijvoorbeeld verschillende soorten fruit. Na een poosje veel minder toegevoegde suikers te eten, dus ook geen honing of zogenaamde gezonde soorten suiker, waardeer ik het zoete wat er van nature in producten zit veel meer. Als je ook wilt minderen met toegevoegde suikers, ga deze dan vooral niet vervangen door zoetstoffen. Weet je dat rode druiven heel zoet zijn, of (wilde) perziken, of dadels, of neem eens een verse sinaasappel en pel deze. Dat kan ook in stapjes door eerst letterlijk minder suiker toe te voegen.
Verleg je aandacht van wat je niet (meer) mag, naar wat je wél mag. Zeg niet langer: “Ik mag geen koekje”, maar verander dat in “Ik maak mezelf een lekker kopje koffie”. Of niet: “Ik mag geen slagroomgebakje”, maar bijvoorbeeld “Ik neem een half gebakje, zodat ik toch mee doe met de anderen.” Verander voor jezelf ik wil niet/geen in ik ga… of ik wil… Dit kost tijd om dit door te voeren, dus gun jezelf die tijd ook.
Daarnaast krijg ik vaak te horen: ik wil niet anders zijn dan anderen. Laat me jou dan één ding vertellen. Jouw gezondheid is niet van anderen, maar van jezelf! Ik doe niet mee met anderen en als ik al een paar dagen meer ongezonde dingen binnen gekregen heb dan mij lief is (en dat heb ik toch echt zélf in mijn mond gestopt), dan weiger ik met alle plezier een gebakje. Een volgende keer doe ik wel weer mee. Zeg dus gerust eens NEE.
Verleg je aandacht. Je kunt je aandacht ook verleggen naar dingen BUITEN eten: hobby’s, lezen, een warm bad nemen, muziek luisteren of maken of vormen van bewegen (of dat nu een stuk wandelen of fietsen is of naar de sportschool om te fitnessen of een groepsles te volgen). Op het moment dat je zin krijgt in snoepen of snaaien, probeer je zinnen te verzetten en kies bewust voor iets heel anders dat je leuk vindt. Grote kans dat je binnen een kwartier het snoepen vergeten bent en opgaat in de activiteit.
Alles wat je aandacht geeft groeit
Focus de volgende keer dus op wat wél mag en wat wél kan! Je lichaam wordt er blij van, je krijgt meer energie en je maakt het voor jezelf een stuk relaxter.