fbpx

Brood, daar zit wat in – nieuwe broodwet

tips-gezonde bbq
7 tips voor gezonde BBQ
30 mei 2020
Show all

Brood, daar zit wat in – nieuwe broodwet

Brood-daar-zit-wat-in-nieuwe-broodwet

Maar wat?

Vanaf 1 juli 2020 is er een nieuwe broodwet van kracht.
Er komt meer duidelijkheid voor de consument.
Die broodwet, oftewel de nieuwe versie van het warenwetbesluit meel en brood, moet het gesjoemel met brood voorkomen. Ook de meest exotische (marketing)namen zijn niet meer toegestaan.

Broodeter

Als leefstijlcoach kijk ik veel naar etiketten. Ik wil dan ook graag weten wát er in mijn voeding zit en bij brood is dat tot nu toe maar moeilijk na te gaan.
Vanaf 1 juli komt hier verandering in.

Ik ben een broodeter. Niet zoveel meer als vroeger, maar nog altijd een paar boterhammen per dag. De reden dat ik minder brood ben gaan eten, is omdat ik graag varieer en ik ook gek ben op bijvoorbeeld yoghurt met fruit en noten of een lekkere salade of een zelfgemaakt soepje.

Nieuwe broodwet

Het nieuwe warenwetbesluit meel en brood moet voor meer transparantie zorgen.
Op ieder (verpakt) brood moet komen te staan in welke categorie het valt: wit, bruin of volkoren. Dit is verplicht. Hieruit kun je opmaken van welke meelsoort het brood is gemaakt.
Een donkerbruin brood (nu) kan heel goed gemaakt zijn van tarwemeel of witmeel en de donkerbruine kleur ontstaat door het toevoegen van mout. Dan bevat het brood ineens veel minder vezels dan dat je misschien wel dacht.

Volkoren

Een volkorenbrood mag voortaan alleen uit 100% volkorenmeel bestaan en moet alles van de hele korrel bevatten. Het mag niet (meer) gemaakt worden van een samengesteld meel.

Heel of half?

We hebben nu niet alleen meer een heel brood of een half brood. Vanaf 1 juli is er ook een middenbrood. Het zit letterlijk tussen een halfje en een heel brood in.

Granen

Een brood dat uit één of twee granen bestaat, moet deze granen ook in de naam van het brood terug laten komen in de volgorde: eerst het graan dat er het meest in zit en dan de volgende in de rij. Voor zo’n brood geldt dat dat ene graan of die twee granen samen voor minimaal 98% aanwezig moeten zijn in het brood.
Een voorbeeld: nu heet een brood maïsbrood, waarbij tarwe het voornaamste ingrediënt is.
Dit brood heet voortaan dus wit tarwemaïsbrood.

Meergranen

Vanaf drie graansoorten mag het brood meergranenbrood heten, mits daarbij dat het meestgebruikte graan voor maximaal 90% van het meel uitmaakt.

Zuurdesem

Op dit moment wordt er zuurdesembrood verkocht waar poeder in verwerkt zit met de smaak van zuurdesem. Dat mag niet meer. Zuurdesem mag alleen nog zo heten als er geen ander rijsmiddel gebruikt is. Er mag dus ook geen droge of verse gist zijn toegevoegd.

Warme bakker

Bij de warme bakker liggen de broden niet voorverpakt in de rekken, maar worden ze vers voor je gesneden. De bakker gaat ervoor zorgen dat de ingrediënten duidelijk zichtbaar op de kaartjes komen te staan.

Tot slot

Toch moeten we nog niet te vroeg juichen, want alle bakkers (ook supermarktbakkers) krijgen twee jaar de tijd om te voldoen aan dit nieuwe besluit. Dat vind ik zelf erg jammer.
Maar op 1 juli 2022 weten we dan écht wat voor brood we kopen.