fbpx

Gezond koken kost tijd?

Meditatie op Time Square in New York
Ik hou van mij
14 februari 2019
Ben ik een perfectionist?
IK BEN PERFECT!
20 mei 2019
Toon alles

Gezond koken kost tijd?

Potje rode pesto

We leven in een drukke wereld. Onze agenda’s puilen uit. En dus hebben we ook veel excuses om niet gezond te koken, want dat kost tijd. Een kant-en-klaar maaltijd is misschien niet zo gezond (bevat meestal veel zout en verzadigd vet), maar is zó klaar. Toch kan het ook anders.
Maar hoezo? Gezond koken kost toch tijd?

Stel: het is 17:00 uur en je werkdag zit erop. In het meest gunstige geval weet je al wat je wilt gaan koken. Maar je moet nog wel langs de supermarkt en eenmaal thuis gekomen pak je de boodschappen uit om vervolgens de snijplank en het mes klaar te leggen en alle groente (en vlees/vis) te gaan snijden en misschien wel de aardappelen te gaan schillen.

Gezond koken, hoeft geen extra tijd te kosten.

Allereerst kun je in het weekend bedenken wat je de komende week wilt eten. Aan de hand van je agenda bekijk je wanneer je hoeveel tijd hebt voor het koken. En kook gerust eens voor twee dagen! Het mooie is dat je gedurende de week niet meer hoeft na te denken wát je gaat koken en kun je de boodschappen voor de hele week al in huis halen.
Dat gezegd en gedaan: maar dan moet er nog wel gekookt worden!

Als je dan toch een dag weinig tijd (of zin) hebt om te koken, maar wel graag een gezond maaltje op tafel wilt zetten, grijp dan gerust eens naar de voorgesneden groente in de koeling of diepvries en bijvoorbeeld voorgesneden kipfilet.
Misschien zit er net iets minder vitamines en mineralen in dan wanneer je het kakelvers ophaalt en zelf snijdt, maar er zit zoveel méér goeds in dan in bijvoorbeeld die kant-en-klare maaltijd.

Maar geef dan ook een tip! Oké, een snelle gezonde maaltijd die in ongeveer 15 minuten op tafel staat: rijst met kip, groente en pesto.

Je hebt nodig:
  • zilvervliesrijst
  • gesneden kipfilet
  • voorgesneden groente, bijv. Japanse wokgroente (neem 250 g per persoon)
  • 1 potje rode of groene pesto
  • scheutje olijfolie om in te bakken
Bereiding:
  • Bak de kipfilet gaar in de olijfolie (in een wok).
  • Voeg de voorgesneden groente toe en laat de groente garen met een deksel op de pan. Af en toe roeren. Kruiden is niet nodig, omdat de pesto smaak gaat maken.
  • Kook ondertussen de hoeveelheid zilvervliesrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

En na 15 minuten: rijst op het bord, lekker veel groente-kipmix erbij en bovenop een schep rode pesto.

Eet smakelijk!