fbpx

Het zit in de familie

hoe zit het met jouw buikvet
Buikvet laten verdwijnen
26 augustus 2019
December
Geen extra kilo's in december
13 december 2019
Toon alles

Het zit in de familie

Familie

De mensen die bij mij aan tafel komen, willen op één of andere manier hun leefstijl veranderen. Vaak is het willen afvallen een onderdeel van de verandering. Maar dat afvallen gaat moeilijk, want ‘het zit in de familie’. Ze kunnen er dus eigenlijk niets aan doen dat ze zijn zoals ze zijn. Maar is dat ook ècht zo?

Familiair

In de intake bespreek ik met de mensen wat ze zelf hebben geprobeerd om af te vallen. De meest uiteenlopende en exotisch klinkende diëten komen dan op tafel. Uiteraard komen ook alle hypes voorbij die je overal tegenkomt in de social media. Daarbij nemen wij ook uitvoerig de voedingsgewoontes door.

En wanneer we daarop door gaan, blijkt in veruit de meeste gevallen dat ze eigenlijk net zo eten als hun ouders en vaak is zelfs het beweegpatroon vergelijkbaar. Is het dan raar dat je qua figuur op je ouders gaat lijken?

Is dat dan een voldongen feit of kun je hier nog iets aan veranderen? Ja, die verandering kan! In de meeste gevallen heb je dit zelf in de hand.

Crashdiëten

Er wordt wel gezegd dat een crashdieet de beste manier is om aan te komen. Je eet gedurende een relatief korte tijd veel minder dan je lichaam nodig heeft aan calorieën (en voedingsstoffen). Je stofwisseling raakt ontregeld en na een aantal pogingen gaat je lichaam over in de spaarstand. Je lijf wil dan maar één ding en dat is: iedere calorie die binnenkomt vasthouden, want wie weet komt er binnenkort wéér een periode van schaarste aan. Dit betekent dat je weer aankomt en regelmatig meer dan dat je in de tussentijd afgevallen bent.

Maak liever gezondere keuzes in plaats van te kiezen voor een dieet. Je houdt het makkelijker vol – het kan je nieuwe leefstijl worden! Vul vervolgens aan met beweging voor een betere conditie, om je hoofd ‘leeg’ te krijgen (ontspanning), meer spieren te ontwikkelen en voor een hogere stofwisseling.

Je voeding onder de loep

Wat als je nu eens ècht je voeding onder de loep neemt en deze gaat veranderen?

Je hoeft niet in één keer helemaal om! Nee, dat kan ook met kleine stapjes. En iedere stap die je daarin zet, is er één voor jouw gezondheid. Je hebt het namelijk over diep ingesleten gewoontes die je moet (en kunt) veranderen.

Welke stappen kun je (redelijk) makkelijk zetten? Begin eens met het verminderen van de hoeveelheid toegevoegde suikers.

  • Hoe drink je je thee en koffie? Zit er suiker in? Probeer een week lang geen suiker of zoetstof in je thee en koffie te doen. Je zult merken dat dit gaat wennen en na een tijd kan het zelfs zo zijn dat je het helemaal niet meer lekker vindt als iemand per ongeluk toch suiker in je kopje doet.
  • Drink je melk in je koffie? Weet dan dat in een scheutje koffiemelk nog altijd 1,2 gram suiker zit (een suikerklontje = 4 gram). Met koffiecreamer is het een ander verhaal, want het hoofdingrediënt is suiker… Wanneer je altijd koffiecreamer gebruikt, dan doe je 3 gram suiker per portie in je koffie. Oplossing: wat vind je van gewone melk in je koffie? Denk eens aan een lekkere cappuccino of latte macchiato.
  • Drink je iedere dag minimaal 1 glas frisdrank òf (verse) vruchtensap? In beide zit erg veel suiker. In de frisdrank gaat het om toegevoegde suikers en in bijv. verse vruchtensap zijn het natuurlijke suikers. Wel is het met vruchtensap zo dat je heel veel fruit ineens tot sap maakt en op die manier dus erg veel suiker binnenkrijgt. Als je de originele vruchten op zou eten, dan heb je het waarschijnlijk na 1 of 2 stuks wel gehad en zit je misschien wel al vol.

Hoe kun je dit aanpakken? Beperk frisdrank of vruchtensap tot het weekend en spreek met jezelf af hoeveel glazen je dan maximaal neemt. Verder kun je naar hartenlust (kruiden)thee drinken, drink gerust een aantal koppen koffie per dag, water (doe eventueel een paar schijfjes citroen, sinaasappel, takjes verse munt in een kan water). En vind je het moeilijk, dan kun je een tussenstap doen door een glas dat half gevuld is met vruchtensap en verder aan te vullen met kraanwater.

Excuses

Daarnaast zitten je excuses je in de weg: Je hebt geen zin of tijd om te koken. Je werkt onregelmatig. Dat koekje of dat snoepje gaat zonder nadenken naar binnen. Je wordt verleid door de aanbiedingen in de supermarkt. Het regent, dus je hebt geen zin om te wandelen of de fiets te pakken. En zo kun je er vast nog wel meer verzinnen.

Allemaal ‘stuf’ om over na te denken. Want als je wilt, dan kun jij echt stappen zetten.

Ook jij kunt het!

Zoals blijkt uit bovenstaande: je zit niet van vandaag op morgen op je streefgewicht. Dit heeft tijd nodig. Gééf jezelf ook die tijd, want wanneer je dit alles in kleine stapjes doet, dan is de kans op blijvend succes en dus die leefstijlverandering veel groter.

Kies voor groente, fruit, peulvruchten, volkoren producten, onbewerkte producten, ongezouten noten, ongezoete zuivel, water, thee.

Succes!

En lukt het toch niet alleen, maak gerust een afspraak.