fbpx

IK BEN PERFECT!

Potje rode pesto
Gezond koken kost tijd?
4 maart 2019
hoe zit het met jouw buikvet
Buikvet laten verdwijnen
26 augustus 2019
Toon alles

IK BEN PERFECT!

Ben ik een perfectionist?

Hihi, echt niet!! En ik ben daar blij om. Ben ik een perfectionist dan? Dat is een goeie.

Vele jaren geleden, ik denk tot een paar jaar na de geboorte van mijn zoon wel. Hij is inmiddels 20 jaar ;-). Ineens heb je er een hoop extra taken bij. En ook deze wilde ik uiteraard perfect uitvoeren. Maar wat ik zo jammer vond, is dat er geen handleiding geleverd werd voor het opvoeden en dat het plannen van dingen opeens niet zo strak meer kon. Hmmm.

Oké, ik ben parttime gaan werken en dus had ik tijd voor alles wat er bij de voeding en opvoeding kwam kijken. Toch? In theorie wist ik precies hoe ik het allemaal zou plannen en willen uitvoeren.

Maar wat was de praktijk? Die was dat ik aan het einde van de dag nog dezelfde to-do-lijst had als die ik ’s ochtends had opgesteld. En daarbij geen idee hebben wat er voor mijn gevoel fout ging, waardoor ik uiteindelijk niets van mijn lijst heb af kunnen vinken.

Wanneer is het goed (genoeg)?

Wat blijkt? Je hoeft niet alles voor 200% te doen! Voor heel veel dingen geldt dat 80% ook goed genoeg is! Als je je er maar wel voor 100% voor inzet.

Hoe doe je dat?

Een handig hulpmiddel voor jezelf kan de volgende zin zijn: moet ik het doen? Stel jezelf deze vraag op 4 verschillende manieren:

  • MOET ik het doen?
  • moet IK het doen?
  • moet ik HET doen?
  • moet ik het DOEN?

Wat is je antwoord op al deze vragen? Is dat voor alle 4 JA? In dat geval moet je het zeker doen en heeft het misschien zelfs prioriteit.

In alle andere gevallen (dus minder dan 4 keer JA) mag je je afvragen of deze taak wel bij jou hoort of dat jíj hem echt moet doen of wanneer je dit wilt doen. En wat is het ergste dat je kan overkomen wanneer je dit NIET gaat doen? In dat geval heb je wel tijd voor andere zaken (en heb je 1 ding minder op je to-do-lijst ;-)).

Actie

Als laatste een tip voor iets wat je echt moet doen: BEGIN! Laat je niet afleiden door alle andere dingen op je lijst of alles slechts een beetje (en tegelijk) beginnen, maar pak de eerste de beste en start! Grote kans dat je het binnen de kortste keren af kunt vinken.