fbpx
Werkplek met typmachine, Blog
Nieuwe werkweek, nieuwe kansen
3 februari 2019
Potje rode pesto
Gezond koken kost tijd?
4 maart 2019
Toon alles

Ik hou van mij

Meditatie op Time Square in New York

Het is Valentijnsdag. De dag van de liefde. Je stuurt een kaart, ontvangt een bos bloemen. Maar hoe vaak kijk je in de spiegel en zeg je: “Ik hou van mij.” Waarschijnlijk niet zo vaak. En toch is dat een voorwaarde om ook van een ander te kunnen houden. “Maar dat is egoïtisch.” Nee!

Waarom moet je van jezelf houden?

Je bent zelf verantwoordelijk voor je lijf, voor je gezondheid. Wanneer je niet goed voor jezelf zorgt, kun je eerder verkouden of grieperig worden of kom je ‘s avonds uitgeblust op de bank terecht. En toch denken wij (met name vrouwen) vaak eerst aan een ander. Dat je kinderen voldoende groente en fruit binnen krijgen of dat manlief niet zonder volle broodtrommel naar het werk gaat. Je staat altijd AAN voor de mensen om je heen. Nee zeggen tegen de ander komt in jouw woordenboek niet voor. Jij bent degene die alle ballen in de lucht moet houden.
En wat goed voor jóu is, kan wel wachten totdat de ander voorzien is.

Leuk hoor, die pleaser in jou, maar daar help je jezelf niet mee.
Door wel van jezelf te houden, werk je niet alleen aan je eigen gezondheid, maar verhoog je ook nog eens je zelfvertrouwen. Het gaat er namelijk niet om wat een ander van jou vindt of over jou zegt. Nee, wat vind je van jezelf?

Wat kun je doen om (meer) van jezelf te houden?

Je kunt jezelf allereerst een aantal vragen stellen:

  • Wie ben je?
  • Wat wil jij?
  • Wat wil je bereiken?
  • En niet te vergeten, waar liggen je grenzen?

En dan is het tijd voor jezelf:

1. Maak dagelijks tijd in je agenda voor ‘me-time’ (of het nu een uur is of maar een kwartier).

2. Ga in je me-time alleen dingen doen die jij wilt doen: lezen, muziek luisteren, sporten, hobby, in bad met een lekker gezichtsmaskertje, schrijven in je dagboek of gewoon helemaal niets.

3. Geef je grenzen aan bij de mensen die je zo graag pleast en zeg eens hardop nee.

4. Word wie jij ook daadwerkelijk wilt zijn, zonder daarbij in te leveren op jezelf.

Het is dus tijd om jezelf te pleasen. Want je bent de belangrijkste persoon in je jouw leven! (Tuurlijk, direct daarna komen ook alle anderen die jij lief hebt ;-))

Het lukt je misschien niet in één keer om zo goed voor jezelf te zorgen en voor jezelf op te komen, maar hoe vaker je voor jezelf opkomt, hoe gemakkelijker het zal gaan.

Happy Valentine!